Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Dowiedz się, gdzie kupić ekologiczną kapustę kiszoną.

Wyjątkowy smak kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i przeciętny Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych składników odżywczych czy witamin

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie pożywienia. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne składniki odżywcze czy witaminy, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A trzeba zaakcentować, że kapusta kiszona posiada wiele substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B6, B1). Co więcej, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, wobec tego zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie zaistniałyby bez kapusty kwaszonej

Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną zwykle je się ją w postaci surówki z posiekaną cebulą lub marchwią, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również składnik, który perfekcyjnie komponuje się z grzybami oraz mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, krokiecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.

Praktycznie każda babcia ma swój przepis na kapustę kwaszoną, jednakże dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na zimę. Kiszoną kapustę w wielkich i niewielkich woreczkach bez problemu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]