Kup zakwas na żur na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Obecnie z rzadka już zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje chęć szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałą pozycją w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?
Gdy spyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób często nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek zaś – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek należy wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem subiektywnych preferencji oraz zdolności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 typy:
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Przygotować samemu czy kupić?
Zrobienie zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednak samodzielnie przygotowany zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy ochota np. na żurek przyjdzie do was niespodzianie, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przyrządzimy smaczny biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Powiązane wpisy
Beczułka z kranikiem – duża pojemność i wspaniały wygląd
Kawa – jaką wybrać?
Kask czy toczek do jazdy konnej. Które wybrać do jazdy wyczynowej?