Zajrzyj tu po więcej informacji o kwaszonce.
Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka przyrządzany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?
Badacze historii uznali, iż metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w occie, w soli czy też w solance, wykorzystywana jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest ono zanurzone, ogranicza rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz była to świetna metoda, żeby wydłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, warzyw oraz ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też pojawił się zwyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z kapusty lub bobiku.
Smak kwaszonek warzywnych różni się w poszczególnych regionach świata
Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany de facto na całym świecie, również w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest nazbyt popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże najbardziej lubianym składnikiem hot-dogów, hamburgerów oraz sandwiczy. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, botwinkę, a także owoce (przykładowo jabłka), a niekiedy nawet śledzie.
Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się podstawą albo ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw lokalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany podług typowej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w Indiach.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Powiązane wpisy
Kolczyki z cyrkoniami – najmodniejszy dodatek
Nie tylko lampy solne – o produktach z soli kamiennej
Czym pokryć dach? O nowoczesnych blachodachówkach