Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Dowiedz się więcej o soku z kapusty na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego prawidłowego działania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kiszonek to też wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]