Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Jeśli potrzebujesz soku z kiszonego buraka, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz zawartość

Zapewne większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, jednakże niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, magnez oraz wapń. Wielu ludzi miewa trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, ale zaleca się sięgać po niego regularnie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, że może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 ml soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne

Innym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża poziom cholesterolu we krwi, a równocześnie wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek bądź reumatyzm, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz czasu, by przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że takie soki trzeba składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]